Training en Coaching in het onderwijs
Hallo ,
Eigenaarschap in de school
Tegenwoordig hebben veel onderwijsprofessionals het over eigenaarschap bij de leerling. Op vrijdag 6 en 20 maart 2020 geef ik een tweedaagse training over eigenaarschap en formatief evalueren. We zullen starten met het bewust worden van hoe je als docent eigenaarschap bij de leerling creëert. Hoe communiceer je met je leerling en hoe zet je hem in de regie?
We gaan o.a. de slag gegaan met de dramadriehoek. Herken je dit? Leerling: “Ik snap er niets van!” Docent: “Als je nou eerst even goed leest wat je moet doen!” Leerling: “Dan snap ik het nog niet!” De docent begint uit te leggen en loopt daarna weer verder. De leerling snapt het nog niet en zegt tegen zijn buurman: “Die kan niet uitleggen, ik snap het nog niet”. Docent hoort het, zucht en legt het nog een keer uit. In de personeelskamer zegt de docent tegen één van zijn collega’s: “Die leerlingen van tegenwoordig snappen ook niets meer!” Misschien wat gechargeerd, maar bij velen wel herkenbaar. De docent en leerling zijn in de dramadriehoek beland. Binnen de dramadriehoek kan je vanuit drie verschillende rollen communiceren. Ten eerste is er de rol van het slachtoffer (in het voorbeeld de eerste reactie van de leerling) , de persoon die zich hulpeloos opstelt en zegt “Ik kan het niet”. De docent stapt in de rol van de redder en als derde is er de aanklager, iemand die de ander “veroordeelt” en vindt dat hij/zij het niet goed doet. (In het voorbeeld de leerling die vindt dat de docent niet kan uitleggen en de docent als hij klaagt over de leerlingen in het algemeen bij zijn collega). Als je in de dramadriehoek belandt, kan het zijn dat je ter plekke ook wisselt van rol, van redder naar aanklager en of naar slachtoffer. Je belandt overigens niet alleen in werksituaties in de dramadriehoek, dat kan je privé ook overkomen 😉.
Hoe kom je uit die dramadriehoek? Door de ander erkenning te geven en begrip te tonen en de verantwoordelijkheid te leggen waar hij hoort. En door uit te stralen ik ben ok en jij bent ook ok. De docent in het voorbeeld had aan de leerling kunnen vragen: “Ja, best lastig hè! Tot waar snap je het nog?” “Wat zou je volgende stap kunnen zijn?” of “Hoe zou je daarachter kunnen komen?” “Wie of wat zou je daarbij kunnen helpen?” De docent legt de verantwoordelijkheid bij de leerling. Door vragen te stellen stimuleert de docent de leerling zelf na te laten denken om een strategie te bedenken hoe hij verder kan komen. Dan kom je samen terecht in de winnaars driehoek of de groeidriehoek: De aanklager wordt de uitdager: deze geeft grenzen aan, stelt open vragen en geeft constructieve feedback. Hij stopt met verwijten en bestraffen Het slachtoffer wordt de doener: Neemt verantwoordelijkheid en controle over zijn eigen leven. Zoekt zelf oplossingen, formuleert doelen en onderneemt actie. De redder wordt de coach: Geeft de ander zijn autonomie terug. Hij stelt vragen, hij nodigt de ander uit om zelf in actie te komen. Hij geeft steun i.p.v. medelijden.
Van dramadriehoek naar Winnaarsdriehoek/groeidriehoek

Eigenaarschap start met bewust worden van hoe je communiceert , hoe je de ander zijn verantwoordelijkheid laat nemen en hoe je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Dit is de eerste stap naar eigenaarschap. Na de training:
- Kan je uitleggen hoe je leerlingen/studenten eigenaarschap over hun eigen leren geeft en hoe je dat stimuleert.
- Kan je doelgerichte lessen ontwerpen met criteria waaraan de leerlingen/studenten moeten voldoen.
- Kan je lessen ontwerpen, waarin je het leren van je studenten/leerlingen zichtbaar maakt (formatief evalueren)
- Je kunt leeractiviteiten ontwikkelen die je leerlingen/studenten helpen hun leerdoelen te behalen
- Je kunt doelgerichte coachinggesprekken voeren en feedback geven aan leerlingen/studenten op inhoud èn op (leer)proces niveau. Waar ga je heen? (Doel) Waar sta je nu? en Wat heb je dus nog te doen om je doelen te behalen.
De training is praktisch van aard, je ontwerpt lessen, die je de volgende dag kunt uitvoeren.
Data: 6 en 20 maart 2020 Locatie: Nijmegen Tijd: 9.30-17.00 Prijs: €699,00 (inclusief materiaal, koffie, thee en lunch) Deze training is BTW vrij.
Geef je hier op. Ik ontmoet je graag op 6 maart in Nijmegen.
Voor nu wens ik je succes met de laatste loodjes en een heerlijke kerstvakantie.
Hartelijke groet,
Carol Lamers Trainer, (team)coach en procesbegeleider onderwijsvernieuwing
Verder in deze nieuwsbrief....
Mijn drijfveer is mensen begeleiden in hun ontwikkeling en persoonlijke groei.
In 1990 ben ik afgestudeerd aan de Leraren Opleiding Frans en Nederlands. Ik heb verschillende banen in het bedrijfsleven gehad en in het onderwijs (waar ik nog steeds werk). In 1998 heb ik Deltatrainingen opgezet.
In het begin van mijn onderwijscarrière vond ik het voor de klas staan leuk, maar zwaar. Ik had ordeproblemen en ik besloot na 7 jaar eens iets anders te gaan doen. Ik begon mijn eigen trainingsbureau en werd trainer en coach. Ik volgde zelf veel trainingen en opleidingen, waaronder NLP en teamcoaching.
Na een paar jaar begon mijn onderwijsbloed te kriebelen en ben ik naast mijn bureau ook weer les gaan geven. Ik merkte dat ik ontspannen voor de klas stond, mezelf kon zijn en een prettig leerklimaat creëerde.
Lees verder over Carol
Carol is beschikbaar als spreker in zowel Nederland als België voor het geven van presentaties en workshops voor groepen vanaf 20 deelnemers.
Carol deelt tijdens dergelijke bijeenkomsten haar specialisme: Hoe voer je loopbaanleergesprekken met je leerling/student? Hoe houd je de orde in orde in je klas? voor docenten en Hoe coach je je tiener? voor ouders of Hoe coach ik mijn stagiaire? voor leermeesters of stagebegeleiders. De presentaties zijn interactief en praktijkgericht.
Een voorproefje:

Carol staat bekend om het feit dat ze haar ervaring en kennis met enthousiasme en verve weet over te brengen. Of dat nu voor een groep van 25 of 250 deelnemers is en ongeacht of het gaat om een presentatie van 20 minuten of een workshop van 2 uur.
De deelnemers gaan naar huis met nieuwe inspiratie, nieuwe ideeën en concrete tips die ze direct in de praktijk kunnen toepassen.
Ben je nog geen abonnee?
En wil je het maandelijks e-Zine met gratis artikelen en onderwijstips ontvangen? Klik dan hier om je aan te melden. Je ontvangt dan direct het mini E-book “Klasse(n)tips om je leerlingen te motiveren”.
Volg Deltatrainingen
Carol Lamers | Leuvensbroek 1226 | 6546 XS Nijmegen

|