Training en Coaching in het onderwijs
Hallo ,
Zin in leren; van taakgericht naar doelgericht leren
Toen ik als docent werkte in het Voortgezet Onderwijs, werkte ik vooral taakgericht met leerlingen. Ik liet hen bijvoorbeeld Franse woordjes leren, die ik overhoorde. Toen ik in het MBO en HBO werkte als docent, startte ik met doelgericht werken, ik linkte de leerdoelen aan wat er van de leerlingen/studenten gevraagd werd in het werkveld of de maatschappij. Ik merkte dat de studenten daardoor gemotiveerder raakten en meer plezier kregen in leren.
In mijn tijd als docent in het V.O. had ik ook doelgericht kunnen werken. Ik had kunnen zeggen: "Aan het eind van de les kan je je voorstellen in het Frans, dat betekent dat je kunt vertellen hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont en wat je hobby's zijn." (criteria) Ik had ze kunnen vragen wanneer het handig is dat je je kunt voorstellen in het Frans. (relevantie of link met maatschappij en/of werkveld) Ik had ze zelfs zelf kunnen laten nadenken over wat ze zouden kunnen vertellen als zij zich voorstellen. (criteria) Ik had ook 21e eeuwse vaardigheden kunnen implementeren in mijn les. (Bijvoorbeeld creativiteit of kritisch denken).
Uit onderzoek van John Hattie blijkt dat, als leerlingen weten waar ze naar toe gaan (welke doelen ze moeten halen), waarom ze iets moeten leren en hoe ver ze zijn in het behalen van die doelen, leerlingen eigenaar worden van hun leerproces en je als docent daardoor meer leerrendement uit je lessen haalt. Ook bljkt dat leerlingen èn docenten daardoor meer plezier en motivatie in leren krijgen
Een bewezen effectieve manier om nog meer uit je leerlingen/studenten te halen is formatieve evaluatie.
Formatief wordt vaak afgezet tegen summatief in de context van "beoordelen". Als je summatief beoordeelt, geef je een cijfer of oordeel over een product (voldoende, onvoldoende). Beoordeel je formatief, dan ben je gericht op de ontwikkeling: wat is goed en hoe kun je het nog beter maken?
Formatieve evaluatie is een manier om leerlingen/studenten te helpen een volgende stap te zetten in hun leerproces. Je focust daarbij op hun ontwikkeling. Dit doe je door leerlingen de juiste vragen te stellen en feedback te geven op het leren (teacher assessment). Maar leerlingen/ studenten leren ook van gesprekken met hun klasgenoten (peer-assessment). Bovendien leren ze om te reflecteren op hun eigen leerresultaten (self-assessment).
Omdat deze manier zo effectief is heb ik de training Formatieve assessment ontwikkeld. De training is gebaseerd op het boek van John Hattie: "Leren zichtbaar maken" en het praktijkboek van Shirley Clarke: "Leren zichtbaar maken met Formatieve Assessment".
Wanneer is deze training iets voor jou/jouw team of school?
- Als je iedere leerling/student wilt laten zien dat hij kan groeien.
- Als je het belangrijk vindt dat leerlingen/studenten eigenaar worden van hun leerproces.
- Als je de focus wilt leggen op het leerproces en niet op ‘het juiste antwoord geven’.
In deze training gaan we aan de slag met:
- Van taakgericht naar doelgericht leren
- De essentie van doelgericht leren in de leercultuur van de school en de klas
- Leerdoelen, succescriteria en excellentie ontwikkelen
- Coachend en oplossingsgericht feedback geven
- Hoe je 21e eeuwse vaardigheden in je lessen implementeert en linken maakt naar het werkveld en de maatschappij
- Formatieve evaluatie en toetsing
Werkwijze:
In deze 3 daagse training "formatieve assessment worden theorie en praktijk afgewisseld, ik ga uit van praktijksituaties van de docenten. Deze training kan in dagdelen of 3 dagen (met een tussenpose van een paar weken) gegeven worden. Mijn aanpak is vooral praktisch. Neem eigen lesmateriaal en een laptop mee, want we ontwikkelen nieuw materiaal en lessen, die je morgen kunt geven. Iets voor jouw school?
Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of ga naar de website voor meer informatie over deze training en/of aanmelden.
Hartelijke groet,
Verder in deze nieuwsbrief....
Mijn drijfveer is mensen begeleiden in hun ontwikkeling en persoonlijke groei.
In 1990 ben ik afgestudeerd aan de Leraren Opleiding Frans en Nederlands. Ik heb verschillende banen in het bedrijfsleven gehad en in het onderwijs (waar ik nog steeds werk). In 1998 heb ik Deltatrainingen opgezet.
In het begin van mijn onderwijscarrière vond ik het voor de klas staan leuk, maar zwaar. Ik had ordeproblemen en ik besloot na 7 jaar eens iets anders te gaan doen. Ik begon mijn eigen trainingsbureau en werd trainer en coach. Ik volgde zelf veel trainingen en opleidingen, waaronder NLP en teamcoaching.
Na een paar jaar begon mijn onderwijsbloed te kriebelen en ben ik naast mijn bureau ook weer les gaan geven. Ik merkte dat ik ontspannen voor de klas stond, mezelf kon zijn en een prettig leerklimaat creëerde.
Lees verder over Carol
Carol is beschikbaar als spreker in zowel Nederland als België voor het geven van presentaties en workshops voor groepen vanaf 20 deelnemers.
Carol deelt tijdens dergelijke bijeenkomsten haar specialisme: Hoe voer je loopbaanleergesprekken met je leerling/student? Hoe houd je de orde in orde in je klas? voor docenten en Hoe coach je je tiener? voor ouders of Hoe coach ik mijn stagiaire? voor leermeesters of stagebegeleiders. De presentaties zijn interactief en praktijkgericht.
Een voorproefje:
Carol staat bekend om het feit dat ze haar ervaring en kennis met enthousiasme en verve weet over te brengen. Of dat nu voor een groep van 25 of 250 deelnemers is en ongeacht of het gaat om een presentatie van 20 minuten of een workshop van 2 uur.
De deelnemers gaan naar huis met nieuwe inspiratie, nieuwe ideeën en concrete tips die ze direct in de praktijk kunnen toepassen.
Ben je nog geen abonnee?
En wil je het maandelijks e-Zine met gratis artikelen en onderwijstips ontvangen? Klik dan hier om je aan te melden. Je ontvangt dan direct het mini E-book “Klasse(n)tips om je leerlingen te motiveren”.
Volg Deltatrainingen
Carol Lamers | Leuvensbroek 1226 | 6546 XS Nijmegen
|