registerleraar-de-vijf-rollen-trainingEen effectieve docent weet in de klas een situatie te scheppen die leerlingen in een leermodus brengt (en houdt!). De vijf rollen helpen daarbij: de rol van gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter. Elke rol hoort bij een bepaalde fase van de les en kent specifiek gedrag. Deze training is gebaseerd op het boek "De vijf rollen van de leraar" van Martie Slooter (CPS, 2009, ISBN 978-90-6508-616-7)
De gastheer verwelkomt zijn leerlingen bij binnenkomst en maakt  bewust contact. De docent als presentator verandert zijn focus van individueel contact naar contact met de hele groep. Hij vertoont daarbij leiderschapsgedrag en bepaalt de regels voor de komende les. De docent als didacticus legt de leerstof op verschillende manieren uit en activeert vervolgens het denkproces bij de leerlingen en geeft hierop feedback. De effectiviteit van de docent wordt zichtbaar in het leergedrag van leerlingen. De pedagoog zorgt voor een veilig leerklimaat, duidelijk en voorspelbaar. In de rol van afsluiter laat de docent de leerlingen reflecteren op lesinhoud en leerproces: zijn de lesdoelen behaald? En sluit zijn les op een effectieve manier af.  In dit filmpje worden de rollen nog een keer uitgelegd.

Lees meerLees minder

5-rollen-van-dooentenDocenten die de vijf rollen goed beheersen, beïnvloeden op een positieve manier het leerproces en de leerlingresultaten en hebben een optimale basis om meer complexere vaardigheden te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld activeren, motiveren en differentiëren.

In deze training leer je:

  • Wat de vijf rollen van de docent zijn en welk gedrag erbij hoort
  • Hoe je een goede les met structuur geeft
  • Hoe je lesdoelen formuleert en evalueert
  • Hoe je de aandacht krijgt in de les
  • Hoe je grenzen stelt.

Werkwijze:

Practice what you teach: Deze hele dag is één grote les, zoals een goede les eruit hoort te zien. Je ervaart dus zelf hoe het is om op deze manier les te krijgen. Je oefent met het gedrag wat hoort bij de 5 rollen, ondersteund door theorie. Lees hier wat andere deelnemers van deze training vonden.

Voor deze training nu ook open inschrijving mogelijk!

Het betreft een ééndaagse training op een locatie in Nijmegen, van 9.30-17.00 uur .
Kosten open inschrijving: € 350,00 (BTW vrij), inclusief lunch, koffie, thee en materiaal.

Inschrijven kan via het aanvraagformulier.

Data:

  • 13 juni 2019
  • 6 september 2019

Contact:

Heb je vragen? Neem gerust contact op, bel, app of mail me. Ik antwoord meestal dezelfde dag nog.
tel. 06-51 98 58 88  |  e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 phone   whatsapp  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.