Maak leren zichtbaar door formatieve evaluatie en toetsing.

Hoe hard docenten ook hun best doen, er is altijd wel een wens om leerlingen nóg beter te laten presteren. De wil om te blijven leren, om steeds verder te komen en je te ontwikkelen, zit in de mens ingebakken. Succesvolle docenten hebben passie voor het leren van hun leerlingen/studenten en voor hun vooruitgang. Een bewezen effectieve manier om nog meer uit je leerlingen/studenten te halen is formatieve assessment.

Formatief wordt vaak afgezet tegen summatief in de context van "beoordelen". Als je summatief beoordeelt, geef je een cijfer of oordeel over een product (voldoende, onvoldoende). Beoordeel je formatief, dan ben je gericht op de ontwikkeling: wat is goed en hoe kun je het nog beter maken?

Lees meerLees minder

formatieve assessmentFormatieve assessment is een manier om leerlingen/studenten te helpen een volgende stap te zetten in hun leerproces. Je focust daarbij op hun ontwikkeling. Dit doe je door leerlingen de juiste vragen te stellen en feedback te geven op het leren (teacher assessment). Maar leerlingen/studenten leren ook van gesprekken met hun klasgenoten (peer-assessment). Bovendien leren ze om te reflecteren op hun eigen leerresultaten (self-assessment).

Deze training is gebaseerd op het boek van John Hattie: "Leren zichtbaar maken" en het praktijkboek van Shirley Clarke: "Leren zichtbaar maken met Formatieve Assessment". Wanneer is deze training iets voor jou/jouw team of school?

 • Als je iedere leerling/student wilt laten zien dat hij kan groeien.
 • Als je het belangrijk vindt dat leerlingen/studenten eigenaar worden van hun leerproces.
 • Als je de focus wilt leggen op het leerproces en niet op ‘het juiste antwoord geven’.

In deze training gaan we aan de slag met:

 • Van taakgericht nar doelgericht leren
 • De essentie van formatieve assessment in de leercultuur van de school en de klas
 • Coachend en oplossingsgericht feedback geven
 • Leerdoelen, succescriteria en excellentie ontwikkelen
 • Hoe je 21e eeuwse vaardigheden in je lessen implementeert en linken maakt naar het werkveld en de maatschappij
 • Formatieve evaluatie en toetsing

Werkwijze:

In deze training worden theorie en praktijk afgewisseld, ik ga uit van praktijksituaties van de docenten. Deze training kan in dagdelen of 3 dagen (met een tussenpose van een paar weken) gegeven worden.  Mijn aanpak is vooral praktisch. Neem eigen lesmateriaal en een laptop mee, want we ontwikkelen nieuw materiaal en lessen, die je morgen kunt geven.

Voor deze training nu ook open inschrijving mogelijk!

Het betreft een ééndaagse training op een locatie in Nijmegen, van 9.30-17.00 uur .
Kosten open inschrijving: € 350,00 (BTW vrij), inclusief lunch, koffie, thee en materiaal.

Inschrijven kan via het aanvraagformulier.

Data:

 • 28 juni 2019
 • 4 oktober 2019

Contact:

Heb je vragen? Neem gerust contact op, bel, app of mail me. Ik antwoord meestal dezelfde dag nog.
tel. 06-51 98 58 88  |  e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 phone   whatsapp  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.